Väsytänkö itseni?


"Kovaa, kovempaa. Vieläkin kovempaa. Vasta sit pysähytään ku muita vaihtoehtoja ei oo. Riskillä eteenpäi vaa. Kokeillaan, pystyiskö sitä. Jaksaisko. Kui pitkään voi mennä uupumatta? Missä menee rajat? Ei toi lähellekään täydellistä oo. Vielä pystyy niin miljoona kertaa parempaan suoritukseen. Päästä vaa ittes valloilleen, tee kaikkes ja yliki.

Anna mennä. Lue vielä tunti. Lue toinenkin tunti. Hallitse koealue täydellisesti. Ethän hutiloi? Täydellistä, sitä sä haluat. Mene, anna mennä. Kovempaa, kovempaa, kovempaa. Aina on parannettavaa. Et sä riitä, et vielä. Sitten kun oot saavuttanu ton ja ton ja ton etapin.

Kokeile, vieläkö jaksaisit vähän enemmän. Et taaskaan tehny läksyjä kunnolla. Jätit aamulenkin välistä. Anna mennä, loppu tollanen vetelehtiminen. Niin moni muu on vetäny kovempaa ja silti on onnellisia. Etkö sä huomaa, että siellä se onni on? Menestyksessä. Taidossa. Ihailtavassa itsekurissa. Pärjää. Näytä että pärjäät. Asenne ratkasee.

Ai että itkettää? Höpö höpö. Siivoo vaikka, sua vaan ahdistaa ku on sotkusta. Et sä väsyny oo. Kokkaa terveellistä safkaa, saat vähän energiaa. Herää tuntii aikasemmin ni ehit hakee vähän pirteyttä päivään aamulenkiltä. Jätä kahvi pois, hae virkeys jostain muualta. Sokeri on paha, paha, paha. Ota ittees niskasta kii, ryhdistäydy.

Älä jaksa valittaa kavereille, kuuntele niitä mieluummin. Kuuntele, mikä niitä painaa. Ymmärrä ja auta, mutta älä vahingossakaan ilmase, jos ahistaa. Pärjäät kyllä oman olos kanssa. Oot muille vaan ressinaiheuttaja jos avaudut. Pidä suu supussa, älä kerro, miten yksinäiseks tunnet ittes jopa sillon, ku koet, ettei mikään vois olla paremmin. Yksinäiseks, koska kukaan ei oo jakamassa sitä onnee sun kanssa.

Sua pidetään outona jos et mukaudu muottiin. Pukeudu näin. Ei tuota takkia. Älä laita hiuksia noin. Joku varmasti ajattelee, ettei toi näytä kivalta. Muista näyttää siltä, että kaikki on hyvin ja hallinnassa. Että pärjäät kyllä. Hymyile ja kerro olevas loppuviimein tosi onnellinen, kun sulta kysytään mitä kuuluu. Älä mainitse, että uuvuttaa. Että välillä tuntuu pahalta. Älä kerro, että pelkäät jaksamisesi olevan rajallista. Älä kerro, että tunnet olevas ulkopuolinen.

Älä varsinkaan kerro, ettet koe tulevas kuulluks ja ymmärretyks. Löydä hyvä olo ittestäs, et sä muita ihmisiä mihinkään tarvi. Oo itsenäinen ja pärjäävä, selviävä. Luota ittees vaan. Älä tukeudu muihin, tuut pian riippuvaiseks. Muistathan, kuinka ahdistavaa se on? Älä siis tuu liian läheiseks kenenkään kanssa.

Ja muista: älä koskaan näytä kyyneliäsi."

Vaativa suorittajaluonne täällä moi. Mä oon väsyny. Mulla on enimmäkseen hyvä fiilis, mutta välillä pelottaa, etten jaksa. Siks, että koskaan en riitä itelleni. Aina pitäis olla vähän enemmän. Kaikki tuo lainausmerkkien sisällä oleva teksti on sitä puhetta, mitä mä itelleni mielessäni toistan päivästä toiseen.

Mä en oikein tiiä, pitäskö mun vaan uskaltaa höllätä. Kauhistuttaa ajatus kontrollin menettämisestä. Oon kaikki tai ei mitään -ihminen: jos jollakin elämän osa-alueella päästän ohjakset käsistäni, ne lipsuu myös muilta osa-alueilta pois. Vai kokeilisinko sittenkin, millasta on, kun ei yritä hallita kaikkea?

Kommentit

 1. ''Älä kerro, että pelkäät jaksamisesi olevan rajallista.'' Tuo niin tuttu lause!
  Voin siis moneen kohtaan samaistua tuon lisäks. Jos ite oisin sun paikalla, kokeilisin sitä ettei yritä hallita kaikkea. Elämää kun ei vaan kokonaan voi hallita ja se ei mee niinkun odottas. Se tuo lisää stressiä, kun asiat ei mene niinkun on kuvitellu ja hallinta pettää. Eli mun neuvo on, että yritä pikkuhiljaa vähentää sitä hallintaa vaikkei se oo helppoo.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mm, aattelinki et varmaa on muitaki jotka välillä vaatii iteltää vähä liikaa. Tulin kans siihen tulokseen et nyt pitää priorisoida ja valita mihin panostaa, ei kaikkee voi vetää täydellisesti.

   Poista
 2. Apua, kuulostaa niiiiiin tutulta! Se lainausmerkkien teksti oli niinku suoraan mun ajatuksia, helpottaa huomata et muillaki on samanlaisia ajatuksia. Sää kirjotat ihanasti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja voi kuule, mua helpottaa kuulla etten oo ainut jonka päässä liikkuu tollasia ajatuksia. Kiitos paljon!<3

   Poista
 3. Pysäyttävä. Mä en oikein osaa sanoa mitään vinkkejä.. Halaus täältä. Ehkä se pikkuhiljaa helpottaa, jos ei aina pyri täydellisyyteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Mattis<3 kyl mä uskon et helpottaa, pikkuhiljaa nimenomaa.

   Poista
 4. kuuntele omaa ääntä ja tee sitä, mikä tuntuu parhaalta. ymmärrän mun kokemuksesta, et olo on kauhee kun kaikki puskee päälle yhtaikaa ja yleensä väsyneenä illalla. siks suosittelen, et huolehit yöunesta hyvi.
  kirjota listaa, et mitkä asiat tuo helpotusta elämää ja yritä toteuttaa vain niitä. luovu kaikesta vastuusta, josta voit.
  yks lohtu, et nyky aikana lähes jokaises talos on joku uupunu.
  jos sä oot mones asias taitava ni varmaa oot taitava myös ittes auttamisessa. eikö?
  tsemppiä sulle. hyvä kun kerrot tunteista
  haluaisin kuulla sulta myös kirjotuksen niistä asioista, et miten oot saanu olon rennoks. mulla nyt ongelmia sillä alueella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ihanasta kommentista, mukava ku vaivauduit kirjottamaan vähän pidemmästi<3
   Oon huomannukki et kannattaa kuunnella itteään ja ettii arjesta sellasia juttuja mitkä innostaa, niistä saa hirveesti energiaa ja parempaa fiilistä. Ja yöunet on mun mielestä kyl ehottomasti hyvinvoinnin kulmakivi numero 1.

   Oonki oikeestaan listannu kaikkee sellasta mikä tuo hyvää fiilistä ja pyrkiny siihen, että myös niille asioille ois tilaa arjessa eikä pelkästään kaiken maailman vastuutehtäville. Huomaan, että vastuu väsyttää, mutta silti tartun siihen usein.

   Jollain tapaa mietityttää ja surettaa et mikä tän yhteiskunnan on ajanu siihen pisteeseen et niin moni kokee olevansa uupunu/masentunu, mut toisaalta se on lohduttavaa että yksin ei oo.

   Toi oli oikeesti kivasti sanottu et voisin olla hyvä itteni auttamisessa. Toivon ainaki että oon, ajattelen et itte tuntee ittensä parhaiten ja myös on paras apu itelleen. Se on mun mielestä helpottava ajattelutapa.

   Kiitos tsempeistä ja loko kommentista<3 voisin postailla tosta että mitkä on rentouttanu/tuonu hyvää fiilistä joten palataan asiaan!

   Poista
 5. voin samaistua. olipa hyvä ku kirjotit. mua helpottaa ku menen istumaa hyvään lepotuoliin ja kuuntelen beethowenia ja sit ku jaksan ni käyn ystävän ka kävelyllä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon kommentistasi<3 klassinen musiikki kyllä auttaa ja rentouttaa mua kans, kävelylenkit myös.

   Poista

Lähetä kommentti

Heräsikö ajatuksia?

Lue myös