Puhelinriippuvuus ahistaa

Kuvat: Susanna Niva


Mua on jo pitkään ahistanu mun puhelinriippuvuus ja tunne siitä, että pitäs koko ajan olla tavotettavissa. Eilinen lauantai (niinku sitä edellinenkin) meni varmasti ainakin 75-prosenttisesti puhelin kädessä. Tuntu, että en saa mitään aikaan, ja jossakin vaiheessa mä havahduin siihen, että olin maannu monta tuntia puhelin kädessä.

Oon miettiny, että jonkinasteinen puhelimettomuus/somettomuus tekis niin hyvää mulle, ja aamupäivällä yhtäkkiä vaan rupesin poistamaan sovelluksia puhelimesta. Ensin lähti Pinterest ja pelit, sitten hetken pohdinnan jälkeen fb, ig ja snäppi. Poistin puhelimesta myös kaikki turhat kuvat ynnä muut, mikä mun on jo pitkään pitäny tehä.

Jo lyhyessä ajassa oon huomannu monia positiivisia juttuja tästä, ja haluun tuoda ne teillekki esille:
 • Aika. Ihan tavalliset jutut, esimerkiks läksyt, tulee tehtyä paremmin ja nopeemmin, kun ei joka välissä vilkuile puhelinta. Tää luonnollisesti säästää aikaa, jonka seurauksena tuntuu, että kerranki kerkeää tehä asioita, joita oon pitkään halunnu tehä, mutten oo löytäny niille sopivaa rakoa.
 • Aikaansaamisen tunne. Poistin puhelimesta kaiken ylimääräsen joskus 10 aikoihin aamulla, ja siitä meni about pari tuntia, niin olin tehnyt kaiken sen, mihin normaalisti saisin koko sunnuntain kulumaan.
 • Läsnäolo ja nykyhetkeen keskittyminen. Ympäriltään huomaa niin paljon enemmän eri juttuja kun puhelin ei vie huomiota. Mulle jokapäivänen rutiini, koirien kanssa metässä käyminen, muuttu noin miljoona kertaa rentouttavemmaks kun puhelin pysyi taskussa.
 • Vapaus. Tuntuu, että oon vapaa turhasta stressistä ja kiireestä, ja mulla on psyykkisellä tasolla paljon enemmän tilaa ku ennen. Velvollisuudet ei ressaa samallai ku normaalisti.
 • Ihmisiin keskittyminen. Oon kyllästyny siihen, että jonku kanssa jutellessa niin helposti jompi kumpi tai molemmat välillä vilkasee puhelinta, ja siinä samalla keskittyminen siihen toiseen ihmiseen jää hetkeks toisarvoseks. Mä haluaisin elää maailmassa, jossa ihmiset kohtais toisensa aidosti, ilman puhelimen suojaa, ja olis kiinnostuneita toistensa asioista.
 • Mielialan nousu. Mun mielialaan vaikuttaa kyllä muutenkin aika herkästi kaikki pikkujutut, isommista puhumattakaan, mutta tää on selvästi nostanu sitä, ehkä juuri noista syistä, mitä tuossa jo listasin. Haluun voida psyykkisesti paremmin, ja tää tuntuu edesauttavan sitä.
Toivon, että tää postaus innostaa jonkun teistä kokeilemaan jättämään puhelimen hetkeks sivuun tai vähentämään sen käyttöä pysyvämminkin. Kannattaa alottaa pikkujutuista, esimerkiks siitä, ettei tunneilla oo puhelimella tai kokeilla olla vuorokausi ilman someja. Mä laitoin itelleni tavotteeks jatkaa pari viikkoa tällä linjalla, etten käytä puhelinta mihinkään ylimääräseen, mutta jos se tuntuu liian pitkältä (=jos oon niin riippuvainen ku kuvittelen olevani), lataan sovellukset takaisin. Ja toisaalta, jos se tuntuu näin hyvältä vielä parinki viikon päästä, jatkan sitä pidempään.

Koska kuinka moni meistä oikeesti haluaa olla riippuvainen snäppistriikeistä, somejen selailusta ja tavoitettavuuden tunteesta?

Hassua kirjottaa näin asiallista postausta, mutta oli pakko tulla jakaan nää jutut tänne, koska tuntuu, että ite oon jo muutamassa tunnissa saanut niin paljon irti tästä.

Ois mielenkiintosta kuulla teiltä mielipiteitä puhelimenkäytöstä, joten jos jollaki on sananenkaan sanottavana, heittäkää kommenttia!

Kommentit

 1. Kirjotat tosi hyvin ja asiaa!
  Ite huomasin aika samanlaisen ilmiön itessä tuossa koeviikolla; about kolme päivää ennen jotain koetta alko ahdistamaan niin paljon ku tuntu etten saa mitään aikaseks. Tajusin et se asia joka mulla vie aikaa lukemisesta on puhelin, tarkemmin ajateltuna snapchat. Päätin poistaa sen (väliaikasesti).
  Jo ennen tätä mulla oli tapana laittaa puhelin lentotilalle ku alan opiskella, mutta sit ku lupasin itelle "lyhyen" tauon että saan tarkistaa snapin, se tauko venähti aina muutamaan tuntiin. Sovelluksen poistamisen jälkeen oli niiin helpottavaa huomata että ei ollu enää sitä tarvetta tarkastaa puhelinta joka välissä vaan se myös pysy sillä lentotilalla. Sain paljon enemmän aikaan enkä ladannut snappia heti takaisin kokeen jälkeen koska halusin vähän aikaa nauttia siitä että ei ollu pakko kuluttaa niin paljon energiaa puhelimeen.
  Mulla on myös joskus ollu kans aika paska fiilis siitä että kun toisinaan tykkään esim lauantaina jättää puhelimen huoneeseen ja tehä kaikkea muuta. Sitte ku menee avaamaan puhelimen niin siellä voi olla melko äkäistäkin kommenttia siitä kun minua ei saa kiinni. Tai toisaalta joskus myös huolestunutta. Ymmärrän tämän kyllä, varsinki jos on oikeesti tärkeetä asiaa mutta se fakta että nykymaailmassa on vähän niinku pakko olla aina tavoitettavissa... aika rankkaa seki välillä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, snäppi on paha sillon ku pitäis tehä jotain, se koukuttaa tosi tehokkaasti ja vie paljon huomioo. Toi lentotilan käyttäminen on oikeesti fiksua, aattelin ottaa siitä vinkin myös itelleni ja käyttää koeviikolla samaa taktiikkaa. :)

   Se on jotenki tosi rasittava ja rajottava tunne kun porukka ei ymmärrä, että välillä haluaa lomaa puhelimesta/somesta. Kuitenki loppujen lopuks melko harvoin on sellasta asiaa, ettei se vois tuntia tai paria - tai pidempääkin ajanjaksoa - odottaa. On stressaavaa kun tuntuu, että pitää olla koko ajan tavoitettavissa.

   Kiitos kun kommentoit, mukava kun jaoit omia kokemuksia :)

   Poista
 2. Noi kaikki on niin totta! Onneks pystyy helposti olla myös ilman, jätän esim monesti ylös puhelimen kun meen alas tai toisinpäin.
  Välillä se puhelin on helpotus ja välillä taakka. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mm, arvostan että pystyt olla helposti ilman puhelinta! Määki pystyn, mutta en niin kauheen helposti. Oon kyllä kans yrittäny että jätän puhelimen omaan huoneeseen sillon ku meen vaikka iltapalalle tai jotain, ettei koko ajan pakkomielteisesti kantais sitä mukana.

   Ja toi vika lause on kyllä ihan totta!

   Poista
 3. Mielenkiintoinen postaus!:) Ite oon kans puhelinriippuvainen ja ois kyl hyvä jos sais vähä vähennettyä tämän käyttöä:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista!

   Määki todellakin oon, huomaan että vaikka täällä ei oo juuri mitään ihmeellistä nyt kun ei oo ylimääräsiä sovelluksia, silti vähän väliä vilkasee puhelinta siinä toivossa että ois tullu ilmotuksia :D

   Poista

Lähetä kommentti

Heräsikö ajatuksia?

Lue myös